Καταγγελία για την άρνηση του Υπουργείου να μας δεχτεί.

Το Σωματείο μας αφού έδωσε αρκετό χρόνο στους υπεύθυνους του Υπουργείου, προχώρησε σε καταγγελία για την απαράδεκτη άρνηση να δεχτούν τους εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων φορτηγατζήδων. Περισσότερα »

Δες πόσα σου μένουν πραγματικά το μήνα μετά τους φόρους και τα τέλη!!!

Συνάδελφοι, έχετε σκεφτεί που μας οδηγεί η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ και του παγκόσμιου κεφαλαίου??? Περισσότερα »

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, για τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές

Ερώτηση για τις οφειλές που έχουν στο ασφαλιστικό ταμείο και τη μεταβίβαση ή κατάθεση της άδειας για τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (ΦΔΧ) και Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γενικής Συνέλευσης

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ Κάθε φορά θα καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι φορτηγατζήδες, κάνοντας δική τους υπόθεση το δικαίωμα στη δουλειά. Τα προβλήματα είναι εδώ και δεν υπάρχει κανένας να τα λύσει, εκτός από εμάς τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Περισσότερα »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις στις 31 Οκτώβρη 2018

Μην τσιμπάς στη νέα τους απάτη! Με τα 11 μέτρα «αποκατάστασης των αδικιών», που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, επιστρέφουν ορισμένα ψίχουλα από την τεράστια κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, για να ξεπλύνουν τη βάρβαρη πολιτική τους στα μάτια σου, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το αντιλαϊκό τους έργο. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν την πραγματικότητα! Περισσότερα »

ΚΕΑΟ: Μηχανισμός εκβίασης χιλιάδων μικρών ΕΒΕ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΚΕΑΟ)

Αποκαλυπτική επιστολή της συντονίστριας του ΚΕΑΟ Αθήνας σε συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ (Επιτροπή Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ στα ΤΑΞΙ – Ομοσπονδία Φορτηγών ΠΟΣΕΙΕΦΑ – Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών ΣΑΙΦΟΜ)

Την ώρα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ κινδυνεύουν να τους κατασχέσουν ακόμα και τα εργαλεία της δουλειάς τους αν δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ, επιβεβαιώνεται ότι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) συστάθηκε για να εκβιάζει τους μικροοφειλέτες να καταβάλλουν τις οφειλές τους, ακόμα και αν χρειαστεί να στερηθούν τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους.

Την περασμένη Τετάρτη, 10/9, μετά τη διαμαρτυρία των Επιτροπών Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ στο ΚΕΑΟ της Αθήνας, η συντονίστρια του Κέντρου απέστειλε στους συνδικαλιστές την εξής επιστολή:

«Σε συνέχεια της σημερινής μας συνάντησης και του υπ1 αριθμ. Γ36/01/31/6-8-2014 εγγράφου οδηγιών που παραλάβατε κατά την επίσκεψη σας στο ΚΕΑΟ, σας αποστέλλω απόσπασμα από την 1η Τριμηνιαία έκθεση προόδου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στα οποία αποτυπώνεται ο τρόπος αντιμετώπισης από το ΚΕΑΟ των οφειλετών που, εκτός από τις τρέχουσες εισφορές, καταβάλλουν ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογο ποσό “έναντι” της οφειλής. (…) Αξιολόγηση – Δημιουργία προφίλ οφειλέτη:

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων, οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το Μητρώο της ΓΓΠΣ, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κλπ. Στη συνέχεια, με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

— Το ύψος της οφειλής: Ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.

— Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, π.χ., η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού “έναντι” της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.

— Η παλαιότητα της οφειλής: Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη».

Κάνουν σα να μην ξέρουν, θυμίζουμε ότι με την «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», που αποστέλλει αυτές τις μέρες το ΚΕΑΟ σε περίπου 6.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, σημειώνεται με έμφαση ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».

Η επιστολή της συντονίστριας του ΚΕΑΟ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Κέντρο λειτουργεί ως κοινός εκβιαστής και από πάνω κοροϊδεύει τους χρεωμένους αυτοαπασχολούμενους. Με την απειλή της κατάσχεσης, φέρνουν τον οφειλέτη στον γκισέ του ΚΕΑΟ, όπου τον ενημερώνουν ότι πρέπει να κόψει απ’ αυτά που δεν έχει για να καταβόλλει κάποιο «έναντι» κάθε μήνα, με τη σημείωση ότι αν δεν αποδειχτεί συνεπής, έστω και για έναν μήνα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της κατάσχεσης.

Το ΚΕΑΟ, βέβαια, δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα: Τι γίνεται με εκείνους τους οφειλέτες που δεν έχουν και δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ το μήνα για τα συσσωρευμένα χρέη τους; Ποιος καθορίζει και με ποια κριτήρια το ύψος του «εύλογου ποσού» που επικαλείται στην επιστολή της η συντονίστρια; Πολύ περισσότερο που, στις έως τώρα ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ, δεν έχουν ενταχθεί περισσότεροι από το 8% των οφειλετών του Ταμείου, ακριβώς επειδή έχουν στεγνώσει από λεφτά!

Τα υπόλοιπα περί «κριτηρίων», που επικαλείται το ΚΕΑΟ στην τριμηνιαία έκθεση, μικρή σημασία έχουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που βουλιάζουν στα χρέη, κυρίως από την περίοδο της κρίσης και μετά.

Το ΚΕΑΟ κάνει πως δεν ξέρει ότι πάνω από 200.000 μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν από το 2010, ενώ μια στις πέντε που λειτουργούν ακόμα κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο 2014. Οτι πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Οτι όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών.

Ολα αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση και στο ΚΕΑΟ. Παρόλα αυτά, το Κέντρο έχει αποστείλει μέχρι τώρα 5.941 «ατομικές ειδοποιήσεις» σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, απειλώντας τους με κατασχέσεις, αν δεν πληρώσουν ή δεν ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση μέσα σε 20 μέρες. Τους βαφτίζουν «μεγαλοοφειλέτες»!

Το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΚΕΑΟ έχει σήμερα καταγεγραμμένους 99.140 οφειλέτες του ΟΑΕΕ και σταδιακά τους ενημερώνει να περάσουν από το ταμείο. Σε όσους έχουν ήδη ειδοποιηθεί μια φορά και δεν τακτοποίησαν ακόμη τις εκκρεμότητες τους αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.

Και σα μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεγαλοοφειλέτες (!) όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 5.000 ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε την Τρίτη στη Βουλή, σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Γκεγκέρογλου. Οπως είπε, «για μικροοφειλέτες ως 5.000 ευρώ δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία (σ.σ. του ΚΕΑΟ), η οποία είναι για όσους είναι πάνω από 5.000». Αφησε, δηλαδή, να εννοηθεί ότι αυτοί είναι μεγαλοοφειλέτες, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΟΑΕΕ μέχρι και την κρίση.

Ωστόσο, το ποιοι πραγματικά είναι οι μεγαλοοφειλέτες και ποιους κυνηγάνε οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους, φαίνεται καθαρά από τα ίδια τα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Αύγουστος 2014). Σύμφωνα με αυτό, το Κέντρο έχει καταγεγραμμένους 211.451 οφειλέτες όλων των Ταμείων. Από αυτούς, οι 139.359 (περισσότεροι από τους μισούς) έχουν βεβαιωμένα χρέη έως 20.000 ευρώ ο καθένας και χρωστούν συνολικά 1.397.845.888,27 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μόλις 833 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 2.891.937.190,13. Τα ποσά των οφειλών δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα χρέη ετών στο ΙΚΑ. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κυνηγάει το ΚΕΑΟ είναι μικροοφειλέτες, με συνολικό χρέος περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία, όταν λιγότεροι από 850 μεγαλοοφειλέτες επιχειρήσεις έχουν διπλάσιο χρέος στο ΙΚΑ!

Διεκδικούμε:

• Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

• Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον ΟΑΕΕ.

• Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατα¬σχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπα¬σχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *