Οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το Ασφαλιστικό

Ο νόμος 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό, που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του απέδωσαν το χαρακτηρισμό «νόμος – λαιμητόμος», κατακρεουργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από το Ταμείο που ασφαλίζονταν. Στο στόχαστρό του μπαίνουν και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι βέβαια έχουν «πληρώσει» ακριβά και τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους Περισσότερα »

Που και πότε απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών κατά το έτος 2017

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας των φορτηγών στις Εθνικές Οδούς για το 2017. Παραθέτουμε ολόκληρη τη δημοσίευση. Περισσότερα »

ΣΕΒ: Εσύ αυτοαπασχολούμενε φταις για την κρίση!!!

Η συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ολοένα και λιγότερα χέρια, με την αποβολή από το «κάδρο» των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, επιβεβαιώνεται ως τάση στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων και του νέου «αναπτυξιακού μοντέλου», που συνδιαμορφώνουν η συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο και ισχυρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Περισσότερα »

Αυτοί είναι “εκπρόσωποι” των μικρο-φορτηγατζήδων???

Περιδιαβαίνοντας τα μέσα ενημέρωσης βρήκαμε κραυγαλέες περιπτώσεις «συνδικαλιστικής» πρακτικής που σαν βασικό στόχο έχει τη υπεράσπιση των συμφερόντων των εταιριών τους και της «καρέκλας» τους. Περισσότερα »

Ανοιχτή Πρόσκληση – Κάλεσμα στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου.

Το Σωματείο των αυτοαπασχολούμενων κάνει πλατύ κάλεσμα σε όλους, είναι δεν είναι μέλη του Σωματείου μας, σε μια προσπάθεια να δυναμώσουμε το σωματείο που αγωνίζεται και διεκδικεί τα συμφέροντα μόνο των αυτοαπασχολούμενων. Περισσότερα »

Οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το Ασφαλιστικό

Ο νόμος 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό, που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του απέδωσαν το χαρακτηρισμό «νόμος – λαιμητόμος», κατακρεουργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από το Ταμείο που ασφαλίζονταν.

Στο στόχαστρό του μπαίνουν και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι βέβαια έχουν «πληρώσει» ακριβά και τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και κυρίως το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005. Τα βασικά αντιδραστικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου, όπως ο παραπέρα περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την κατάργηση των κατώτερων ορίων προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την κατακόρυφη μείωση όλων των συντάξεων, ισχύουν στο ακέραιο και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Συντάξεις φτώχειας για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό παγιώνει τις αντιδραστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων και κάνει ένα βήμα παραπέρα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που υπήρχαν εξαρχής και ήταν βασική κατεύθυνση της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται άξιος στυλοβάτης των πολιτικών εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό αποδέχεται και νομιμοποιεί τη λεηλασία των αποθεματικών που έγινε στη διάρκεια δεκαετιών για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος όλων των Ταμείων και των αυτοαπασχολούμενων, διαιωνίζει τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ «δικαιώνει» και την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το νέο υπέρ-Ταμείο, τον ΕΦΚΑ.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού εισφορών και συντάξεων, στην πράξη, καθιερώνονται λίγα ψίχουλα ανταποδοτικής σύνταξης για το μόχθο μιας ζωής, και μια εθνική σύνταξη – φιλοδώρημα, για να μη λιμοκτονήσει ο συνταξιούχος. Αυτό που κυρίως επισφραγίζεται και με το νέο νόμο, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η υφαρπαγή του δικαιώματος της μεγάλης πλειοψηφίας τους σε μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Όπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα, οι νέες συντάξεις αλλά και όλες οι ήδη καταβαλλόμενες που μέχρι το τέλος του έτους θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας και καταβολής εισφορών, ένας αυτοαπασχολούμενος με μικρά εισοδήματα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του, όταν μετά το 67ο έτος της ηλικίας του βγει στη σύνταξη θα λαμβάνει 582 ευρώ (ανταποδοτική σύνταξη 198 ευρώ και 384 ευρώ εθνική σύνταξη).

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 7.032 ευρώ, αυτή θα είναι και η ανώτερη προσδοκώμενη σύνταξη, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τη μειώσουν κι άλλο. Όπως π.χ. αν θα καταφέρει να συμπληρώσει κάποιος 35 χρόνια ασφάλισης, αν θα λάβει ολόκληρη την «εθνική σύνταξη», αν οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες που προβλέπονται ανά τριετία καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι και πάλι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι «βιώσιμο» κ.ο.κ.

Για όσους ισχυριστούν ότι όποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη «μπορεί να ανεβεί κλίμακα», επισημαίνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δηλώνει σήμερα εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί η αντικειμενική ισχυροποίηση των μονοπωλίων στην οικονομία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, δίνει τη χαριστική βολή στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.

Τι κρύβεται πίσω από τα περί «μειωμένων εισφορών»

Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο για το διάστημα που δουλεύουν όσο και για όταν βγουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεφύγει» μιλώντας υποκριτικά για «μειωμένες εισφορές».

Σημειώνεται πως στο νέο σύστημα καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις και από 1/1/2017 η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι που μέχρι σήμερα υπάγονταν στον ΟΑΕΕ, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20% επί του μηνιαίου καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Για τα μέλη προσωπικών εταιρειών, το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τη δραστηριότητά τους αυτή υπολογίζεται από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών επί του ποσοστού συμμετοχής κάθε μέλους σε αυτή.

Ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών αποτελεί ο κατώτατος μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586,08 ευρώ (σήμερα), που αντιστοιχεί σε μηνιαία εισφορά 117,22 ευρώ. Αντίστοιχα υπάρχει ανώτατο όριο στο 10πλάσιο του ανωτέρω ποσού.

Η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος. Έτσι, η κατώτερη εισφορά Υγείας ανέρχεται στα 40,73 ευρώ μηνιαίως, ενώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για σύνταξη και Υγεία διαμορφώνεται στα 158 ευρώ.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τις «μειωμένες εισφορές» που διαφημίζει η κυβέρνηση, αποκρύβοντας βέβαια ότι για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως θα υπάρχουν επιβαρύνσεις;

Ότι το τίμημα είναι συντάξεις πείνας, που στους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993) φτάνουν στο 40% των προηγούμενων συντάξεων! Η μέση καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος του ΟΑΕΕ το 2013 ήταν 846,17 ευρώ. Πολύ σύντομα, και μετά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η μέση χορηγούμενη σύνταξη σε κάθε αυτοαπασχολούμενο θα φτάσει στο μισό του ύψους του 2013…

Η «απόδοση» της εισφοράς, δηλαδή, τι σύνταξη θα αποδώσει κάθε ευρώ που καταβάλλει, έχει μειωθεί στο μισό και παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα εκβιασμό των αυτοαπασχολούμενων, που θα υποχρεωθούν να υποκύψουν στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών και αδιεξόδων. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι (με τις «μειωμένες εισφορές») η κυβέρνηση προσδοκά αυξημένες εισπράξεις και δεν κάνει καμία αγαθοεργία. Το ίδιο έκανε και με τις «100 δόσεις»: Επιδιώκει και πιέζει για να φέρει όσο περισσότερους χρεωμένους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορεί μπροστά από τα γκισέ των πληρωμών, για να γεμίσουν τα ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κοινωνική συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα. Εξάλλου, την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την «ελάφρυνση» των αυτοαπασχολούμενων, συνεχίζει τις κατασχέσεις για χρέη, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές στο ρεύμα κ.ο.κ…

Παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων.

Παράλληλα, όπως επιβεβαιώνεται και από διάφορες παρεμβάσεις για την τύχη της «προσωπικής διαφοράς», οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα, θα μπουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μέχρι να επέλθει πλήρης εξομοίωση προς τα κάτω, των σημερινών «προνομιούχων» συνταξιούχων με τους συναδέλφους τους που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Αν λάβουμε υπόψη την «απόδοση» των εισφορών όπως προκύπτει από τα νέα μέτρα, υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενες συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% – 20% επιπλέον.

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια στις μειώσεις των συντάξεων που επήλθαν τα προηγούμενα χρόνια, στην κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, στις μειώσεις με τους νόμους του καλοκαιριού του 2015 (αύξηση εισφοράς Υγείας) κ.λπ. Ετσι ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός σε βάρος των συνταξιούχων, που εκπονήθηκε από τα αστικά επιτελεία και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τους. Ανεξάρτητα από τα χρονοδιαγράμματα και τους ρυθμούς που θα επιλεγούν για την παραπέρα μείωση των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα, τα νέα χτυπήματα είναι ήδη προδιαγεγραμμένα…

Υπάρχει πείρα από τις ενοποιήσεις…

Όσο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, έχουν πείρα οι αυτοαπασχολούμενοι. Κάθε ενοποίηση φόρτωνε νέα ελλείμματα στα Ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για νέες μειώσεις στις παροχές.

Το ΠΔ 258/05 θεσμοθετήθηκε για την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ των αυτοαπασχολούμενων και δημιουργήθηκε ο ΟΑΕΕ. Με την ευκαιρία της ενοποίησης άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων προς το χειρότερο. Τη «νύφη πλήρωσαν» κυρίως οι προ του 1993 ασφαλισμένοι που υποτίθεται ότι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο Σιούφα. Ταυτόχρονα, τα ελλειμματικά ΤΑΕ και ΤΣΑ ενσωματώθηκαν στο πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα πλήρωσαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Η ενοποίηση δεν έσωσε το νέο Ταμείο από τα χρέη και σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι καλούνται ξανά να πληρώσουν τα σπασμένα με τη νέα ενοποίηση. Ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση του νέου ΕΦΚΑ, στον οποίο εντάσσεται και ο ΟΑΕΕ, που ξεκινά τη λειτουργία του με έλλειμμα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, οι αυτοαπασχολούμενοι, ενεργοί και συνταξιούχοι, δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Με όπλο τους αγώνες τους και την εμπειρία της πορείας του Ασφαλιστικού, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους αγρότες, θα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την κατάργηση του τελευταίου αντιασφαλιστικού τερατουργήματος και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, να εμποδίσουν την παραπέρα μείωση των συντάξεων, όποια μορφή και αν έχει αυτή. Να παλέψουν για την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ.

Κοινοποιήστε