Καταγγελία για την άρνηση του Υπουργείου να μας δεχτεί.

Το Σωματείο μας αφού έδωσε αρκετό χρόνο στους υπεύθυνους του Υπουργείου, προχώρησε σε καταγγελία για την απαράδεκτη άρνηση να δεχτούν τους εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων φορτηγατζήδων. Περισσότερα »

Δες πόσα σου μένουν πραγματικά το μήνα μετά τους φόρους και τα τέλη!!!

Συνάδελφοι, έχετε σκεφτεί που μας οδηγεί η βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ και του παγκόσμιου κεφαλαίου??? Περισσότερα »

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, για τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές

Ερώτηση για τις οφειλές που έχουν στο ασφαλιστικό ταμείο και τη μεταβίβαση ή κατάθεση της άδειας για τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (ΦΔΧ) και Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Γενικής Συνέλευσης

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ Κάθε φορά θα καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι φορτηγατζήδες, κάνοντας δική τους υπόθεση το δικαίωμα στη δουλειά. Τα προβλήματα είναι εδώ και δεν υπάρχει κανένας να τα λύσει, εκτός από εμάς τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Περισσότερα »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις στις 31 Οκτώβρη 2018

Μην τσιμπάς στη νέα τους απάτη! Με τα 11 μέτρα «αποκατάστασης των αδικιών», που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, επιστρέφουν ορισμένα ψίχουλα από την τεράστια κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, για να ξεπλύνουν τη βάρβαρη πολιτική τους στα μάτια σου, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το αντιλαϊκό τους έργο. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν την πραγματικότητα! Περισσότερα »

Διακήρυξη ΠΑΣΕΒΕ 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

Από την Συνδιάσκεψη

ΕΙΣΗΓΗΣΗ της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Προχωράμε σήμερα στη 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ.
Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την ιδρυτική συνδιάσκεψη διανύσαμε το δρόμο της συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ σε αγωνιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Κριτήριο μας είναι οι πραγματικές ανάγκες αυτού του κοινωνικού στρώματος, που σήμερα δοκιμάζεται με ιδιαίτερη σκληρότητα, από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, τις συνέπειες από την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή:

• Ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος. Τα μονοπώλια και οι πολιτικές που τα υπηρετούν. Αυτοί κατατρώγουν τη ζωή και τα δικαιώματα μας.

• Ποιοι είναι βασικοί μας σύμμαχοι. Η εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η φτωχή αγροτιά και το αντιμονοπωλιακό της κίνημα. Αυτοί μπορούν να συστρατευτούν στο ίδιο μετερίζι με μας.

• Τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τους στόχους μας. Η συσπείρωση περισσότερων αυτοαπασχολούμενων στα σωματεία, η ενεργή συμμετοχή τους. Έτσι μόνο δυναμώνει το συνδικαλιστικό κίνημα.

• Την διέξοδο στα σημερινά προβλήματα. Την ανάπτυξη των αγώνων. Έτσι ανοίγουν δρόμοι, εμποδίζονται μέτρα, κατακτιούνται λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, υποχωρεί η μοιρολατρία και ο στείρος ατομισμός που μας επιβάλουν.

• Την προοπτική. Έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, χωρίς μονοπώλια, με το λαό στην εξουσία να διαφεντεύει την τύχη του. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών μας.

Κάναμε βήματα σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει πριν από τέσσερα χρόνια;
Και βέβαια κάναμε βήματα. Αλλού μικρότερα, αλλού μεγαλύτερα. Με επίμονη δουλειά, που δεν φαίνεται άμεσα πάντα.

Συγκροτήθηκαν τοπικές γραμματείες σε όλη την χώρα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στα αστικά κέντρα.

Η ΠΑΣΕΒΕ πήρε μέρος σε όλους τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Από απεργίες και κλείσιμο καταστημάτων, μέχρι παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Οι δυνάμεις της πρωτοστάτησαν σε κάθε πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την υγεία, τα χρέη, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Πήρε μέρος σε κοινές δράσεις με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ για τα λαϊκά προβλήματα, με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας. Θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι, κάθε αντίσταση μικρή ή μεγάλη, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, έφερε την σφραγίδα της ΠΑΣΕΒΕ.

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτές οι πρωτοβουλίες που επιβεβαιώνουν ότι το ταμείο από την δράση της ΠΑΣΕΒΕ είναι θετικό. Η κύρια συνεισφορά της, στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων συμπυκνώνεται σε δύο βασικά στοιχεία που ανέδειξε με την δράση της και έχουν ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες.

• Ότι υπάρχει διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Και αυτή βρίσκεται στο δρόμο της αγωνιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

• Ότι υπάρχει προοπτική για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής εξουσίας, απαλλαγμένης από τον ζυγό των μονοπωλίων, με τα λαϊκά στρώματα στο προσκήνιο.

Επομένως, μπορούμε να ισχυριστούμε σήμερα ότι, η συγκρότηση και η δράση της ΠΑΣΕΒΕ δικαιώνεται από την ζωή. Έχει σημαντική προσφορά στην ενίσχυση του αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, και μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα με το παραπέρα δυνάμωμα της.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται στο όνομα της, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η οικονομική ανάπτυξη της προηγούμενης περιόδου, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίκεντρο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, ήταν αυτή που έκανε αναπόφευκτη την οικονομική κρίση.

Αυτού του είδους η «ανάπτυξη», δημιουργεί τις συνθήκες για την μονοπώληση κλάδων και τομέων της οικονομίας και των εξοστρακισμό των μικροεπιχειρήσεων από την αγορά.

Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα στη ζωή μας, έχουν δρομολογηθεί από την συμφωνία του Μάαστριχτ, είναι κατευθύνσεις που περιέχονται στις συνθήκες που έχουν υπογράφει και συνδιαμορφωθεί από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Δεν είναι σημερινή η εκτίμηση των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η παρουσία τόσων πολλών αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα». Δεν είναι πρώτη φορά, που προωθείται η κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας κλπ.

Την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της «ανάπτυξης», οι επιπτώσεις αυτές ήταν δυσδιάκριτες, γιατί όλο και κάποια ψίχουλα περίσσευαν από το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων. Έτσι ενισχύθηκαν αυταπάτες ότι μπορούν να συμβιώσουν μικροεπιχειρήσεις και μονοπώλια στα πλαίσια ενός δήθεν «θεμιτού» ανταγωνισμού.

Με την οικονομική κρίση, φάνηκε σαν να άνοιξαν «οι ασκοί του Αιόλου» οι αυταπάτες γκρεμίζονται και η κατάσταση επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η πλειοψηφία των α/α βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατα προβλήματα:

• Μείωση του εισοδήματος, από την συρρίκνωση του τμήματος της αγοράς που δραστηριοποιούνται και τη μείωση της λαϊκής κατανάλωσης.

• Απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περίπου των μισών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με προοπτική την παραπέρα επιδείνωση.

• Διόγκωση των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορεία, τράπεζες, προμηθευτές κλπ.

Σήμερα, μετά από δεκαετίες, έχουμε σαφή μείωση των α/α. Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ μειώνονται με ρυθμούς 40-50 χιλιάδες ετησίως. Το ίδιο δείχνει και το εμπειρικό στοιχείο του πολλαπλασιασμού των λουκέτων σε κάθε γειτονιά. Τμήμα των αυτοαπασχολούμενων, και περισσότερο των μεγαλύτερων σε ηλικία, έχει εγκλωβιστεί στην μικροεπιχείρηση του. Η διέξοδος προς την μισθωτή εργασία είναι περιορισμένη λόγω και της υψηλής ανεργίας.

Και το κυριότερο, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι προσωρινές. Η οικονομική κρίση, δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στα μονοπώλια, να επιβάλουν σε μόνιμη βάση μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων, να επιταχύνουν διεργασίες που για διάφορους λόγους καθυστερούσαν, να εδραιώσουν παραπέρα την κυριαρχία τους. Επομένως, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μπροστά τους δύσκολα χρόνια, ακόμα και αν οι δείκτες της οικονομίας βελτιωθούν.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

Τα αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια με καταιγιστικό ρυθμό, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας.
Χρήσιμο είναι να επισημάνουμε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους.

• Διευκόλυνση της μονοπώλησης, κύρια με την επιτάχυνση των ρυθμίσεων για την περίφημη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων». Σε αυτές εντάσσονται η μονοπώληση των μεταφορών, η υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η χοροθέτηση των δραστηριοτήτων, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

• Αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κύρια μέσω της εξοντωτικής αύξησης της φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ, της επιβολής νέων φόρων στην μικρή ιδιοκτησία.

• Παραπέρα υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, με τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης μπροστά στην διαφαινόμενη χρεοκοπία του ΟΑΕΕ, που είναι αποτέλεσμα της λεηλασίας των αποθεματικών του από τις αντιασφαλιστικές πολιτικές δεκαετιών.

• Στραγγαλισμός των δικαιωμάτων στην δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, με την απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που εισβάλει ορμητικά σε αυτούς τους τομείς.

• Ένταση των διώξεων, με τις απειλές για κατασχέσεις και φυλακίσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ και την εφορία, που ήδη μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, με την πιο γρήγορη εφαρμογή των αντίστοιχων μέτρων και διατάξεων.

Από τις παραπάνω κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πιο εύκολο να διακρίνει κάποιος, και το είδος της ανάκαμψης της οικονομίας που επιδιώκεται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ανάκαμψη και γιγάντωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που στηρίζεται στην πιο σκληρή εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι φανερό επίσης ότι, οποιοδήποτε «μίγμα» πολιτικής ή διακυβέρνησης σέβεται την εξουσία των μονοπωλίων, μέσα στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ίδια κατεύθυνση είναι υποχρεωμένο να στοιχηθεί. Αντιλαϊκά μέτρα θα επιβάλει, όπως και να τα βαφτίζει. Μόνο προεκλογικές αυταπάτες μπορεί να καλλιεργήσει, μόνο στάση αναμονής χωρίς προοπτική μπορεί να επιφέρει. Λύση πάντως στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να δώσει.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

Δεν λέμε τα παραπάνω για να φοβίσουμε τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίθετα, θέλουμε να περιγράψουμε την κατάσταση, με, όσο γίνεται, μεγαλύτερη ακρίβεια, για να συνεισφέρουμε στην αφύπνιση τους.

Και βέβαια δεν σκοπεύουμε να περιοριστούμε στις διαπιστώσεις, που άλλωστε τις κάνουν και άλλες δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος μας είναι το ξεδίπλωμα των αγώνων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Ποια όμως είναι η κατάσταση, σήμερα, στο συνδικαλιστικό κίνημα;

Την πιο ακριβής εικόνα της, την αποκαλύπτει το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Στον απολογισμό δράσης και τον προγραμματισμό την τιμητική τους είχαν οι «αναζητήσεις» για την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, τις νέες τεχνολογίες, τα διάφορα προγράμματα και λοιπά συναφή. Στην ίδια κατεύθυνση και οι ομιλίες, με εξαίρεση τους εκπροσώπους των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων. Ακόμα και όπου τέθηκαν τα προβλήματα, κυριάρχησαν οι περιγραφές με τα πιο ζωηρά χρώματα, αλλά αποσιωπήθηκε η αγωνιστική προοπτική. Έτσι πορεύτηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ τα προηγούμενα χρόνια και είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται μια τέτοια εικόνα στο συνέδριο.

ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΜΕ σε συγχορδία, πρωτοστατούν στα υπομνήματα και τις επαφές, τους διαλόγους και τις προτάσεις εντός των πλαισίων της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η πρόσφατη αντιμνημονιακή στροφή και η αποχώρηση από το προεδρείο, της ΑΣΚΜΕΕ δεν πείθει κανέναν. Αποτελεί έναν ελιγμό στην προοπτική της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και γι αυτό συγκροτούν μαζί και οι 3 δυνάμεις το Δ.Σ. στο ΚΕΚ και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα ίδια και χειρότερα στην ΕΣΕΕ που η πλειοψηφία της απροκάλυπτα στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι καλή. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ:

• Υπονόμευσαν την αγωνιστική προοπτική με την δήθεν διαβούλευση και τους στημένους κοινωνικούς διαλόγους. «Καίνε» ακόμα και τις κινητοποιήσεις που υποχρεώνονται να συρθούν, ενίσχυσαν την ηττοπάθεια.

• Έγιναν πρόθυμοι προπαγανδιστές του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» και έβαλαν πλάτη στις ψευδαισθήσεις της ενίσχυσης δήθεν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Ενίσχυσαν τους μηχανισμούς χειραγώγησης των συνδικαλιστών με τα κονδύλια από τα προγράμματα κατάρτισης, αντικατέστησαν την ζωντανή λειτουργία των σωματείων και των ομοσπονδιών με σεμινάρια, την οικονομική εισφορά των συνδικαλισμένων ΕΒΕ με τις επιχορηγήσεις των ΚΕΚ.

• Πριμοδοτούν την αποσπασματικότητα της γνώσης και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την διαρκή πιστοποίηση και την κατάργηση του επαγγελματικού δικαιώματος.

• Έβαλαν πλάτη για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με την ανοχή, ακόμα και την ανοιχτή στήριξη των κυβερνητικών μέτρων, στήριξαν της λεγόμενες «λευκές νύχτες» στο όνομα της «τόνωσης» του τζίρου.

Αυτός είναι ο «βίος και η πολιτεία» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.
Έχουν να περιμένουν κάτι οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι από την δράση τους; Φυσικά όχι. Μόνο ζημιά προκαλούν στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτή, όμως, η κατάσταση θέτει πιο επιτακτικά καθήκον σε μας!

Στις πλάτες μας πέφτει η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την λύση των προβλημάτων.

Η εδραίωση της συμμαχίας των αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία που συνθλίβονται, είναι αποκλειστικά δικό μας μέλημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

Από την εμπειρία των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων προκύπτουν αδύνατες πλευρές της δουλειάς μας που χρειάζονται καλύτερη αντιμετώπιση και γρήγορη βελτίωση.
Υπάρχουν περιοχές που η δουλειά μας καθυστερεί και άλλες όπου έχουμε και φαινόμενα υποχώρησης.

Μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στους κλάδους.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η κατανόηση του χαρακτήρα της ΠΑΣΕΒΕ και τι σημαίνει για τα συνδικαλιστικά όργανα η αρχή, «αποδέχομαι το πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ και δρω κάτω από αυτό».

Η ΠΑΣΕΒΕ βασίζεται στη δράση των Σωματείων. Επόμενα ο κύριος στόχος για κάθε γραμματεία είναι τα σωματεία της περιοχής της. Η λειτουργία τους, το περιεχόμενο της δουλειάς τους, οι μορφές στη δράση τους, τα μέσα πάλης που χρησιμοποιούν. Κι αυτά όλα με ένα στόχο. Να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της ουσίας της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, από όλο και περισσότερους αυτοαπασχολούμενους. Να λαμβάνουν υπόψη την ατομική κατάσταση του καθενός και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να βοηθούν τελικά στη διαμόρφωση της συνειδήσεων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να οδηγούν στην προσωπική δράση. Σ’ αυτό τον τομέα, έχουμε πολλά να κάνουμε. Τα βήματα που μετράμε στη λειτουργία των σωματείων είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες. Ο διεκπεραιωτικός τρόπος δουλειάς κυριαρχεί ακόμα σε μεγάλο βαθμό.

Τα συμπεράσματα από τη δράση μας δεν έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της δουλειάς. Π.χ. έχει έρθει από δεκάδες περιπτώσεις απ όλη την Ελλάδα ότι μπροστά σε κινητοποίηση, στα σωματεία που το ζήτημα άνοιξε, δηλαδή συζητήθηκε στο Δ.Σ., έγινε έκτακτη γενική συνέλευση ή πλατιά σύσκεψη, έγινε προσωπική συζήτηση με τα μέλη, χρεώθηκαν δουλειά, έβγαλε το σωματείο τη δική του ανακοίνωση, εντάσσοντας και τα δικά του ιδιαίτερα θέματα, έφτιαξε το δικό του πανό, τότε η συμμετοχή ήταν πολύ καλή. Αυτό δεν το κάνουμε πράξη καθημερινά.

Λέγεται πολλές φορές «εμείς έχουμε πάγια απόφαση συμμετοχής και δεν χρειάζεται να το ξανασυζητήσουμε». Αποτέλεσμα τα μέλη του Δ.Σ. απουσιάζουν τις περισσότερες φορές και η συμμετοχή είναι περιορισμένη.

Βασικά ζητούμενα της δράσης μας είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών στα σωματεία, η συσπείρωση περισσότερων αυτοαπασχολούμενων στην οργανωμένη πάλη, η παρέμβαση με τις θέσεις μας. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει δυνατή η ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής συνείδησης.
Να δούμε την αναζωογόνηση των τοπικών Ενώσεων ΕΒΕ, που είναι η πιο κατάλληλη μορφή συνδικαλιστικής συσπείρωσης των αυτοαπασχολούμενων σε τοπικό επίπεδο. Ακόμα να εξετάσουμε καλύτερα τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ίδρυση νέων ενώσεων αυτοαπασχολούμενων με πρωτοβουλία των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ. Μέσα από αυτή τη δράση επιδιώκουμε τη συσπείρωση των πιο φτωχών αυτοαπασχολούμενων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Να μην κλειστούμε σε έναν λίγο πολύ γνωστό αλλά περιορισμένο κύκλο α/α. Από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι το ποσοστό των συνδικαλισμένων είναι κάτω από 10%. Άρα είναι σημαντικό ζήτημα η προσέγγιση των α/α που παραμένουν έξω από τα σωματεία και είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Είναι αυτοί που τελικά δίνουν τον τόνο.

Βρίσκονται απομονωμένοι, βουλιάζουν στα προβλήματά τους, είναι έρμαια της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ματαίως προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ατομικό επίπεδο χωρίς φυσικά κάποιο αποτέλεσμα. (πέφτουν θύματα της δράσης άλλων ομάδων που φτιάχνονται στην βάση των νομικών προσφυγών π.χ. οι 1100 που έχουν συνδεθεί με τους ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΟΑΕΕ και άλλα δίκτυα ύποπτα και για σύνδεση με φασίζουσες ομάδες). Αυτό το τμήμα το αντιμετωπίζουμε περιστασιακά, καμπανιακά.

Βλέπουμε κάποιους απ’ αυτούς στο πλαίσιο μιας εξόρμησης, όταν μοιράζουμε μια ανακοίνωση, χωρίς φυσικά να μπορούμε να μετράμε βήματα. Με δεδομένο ότι η μεγάλη μάζα των ασυνδικάλιστων α/α βρίσκεται στο χώρο του εμπορίου, υπάρχουν αντικειμενικά πρόσθετες δυσκολίες. Τι χρειάζεται: να σχεδιάσουμε με ακρίβεια και να υλοποιήσουμε με συνέπεια και έλεγχο το άνοιγμά μας στους ασυνδικάλιστους α/α. Πρέπει να μην «χαθούμε» στη μάζα. Να χρεωθεί προσωπικά ο καθένας και να υπάρχει συνεχής παρέμβαση σ’ αυτούς.

Ιδιαίτερο ζήτημα αποτελεί επίσης η συνέχεια της δράσης των συνδικαλισμένων αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Πρέπει το σωματείο από το οποίο προέρχονται να πάρει μέτρα για να μην αποκοπούν από την οργανωμένη δράση. Να εξετάσουμε μορφές και τρόπους συσπείρωσης των ανέργων που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα διαβίωσης. Να μην αφήσουμε δίοδο στην αποστράτευση και την μοιρολατρία.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

Φέτος 600 περίπου σωματεία και αρκετές ομοσπονδίες προχωράνε σε εκλογές.
Είναι πρώτη προτεραιότητα για μας. Οι Γραμματείες πρέπει να προγραμματίσουν συνεδριάσεις και να λύσουν το ζήτημα της συζήτησης των θέσεων μας στη συνέλευση του κάθε σωματείου – ομοσπονδίας.

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε «δυσκολίες», έχουμε ενδοιασμούς αν πρέπει να ξεδιπλώσουμε το σύνολο της πολιτικής μας. Ακούγονται επιχειρήματα όπως, ότι υπάρχει ανωριμότητα, φόβος κ.λπ. Η εμπειρία επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο. Όπου πήγαμε ανοιχτά και θαρρετά μετρήσαμε βήματα.

Πέρα από το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε και που σ’ αυτό μπορεί να συμφωνήσουν και άλλες δυνάμεις, είναι απαραίτητο να βρεθεί στο κέντρο της προπαγάνδας μας το ζήτημα της διεξόδου. Να δείξουμε με στοιχεία ότι η ανάπτυξη που προβάλλει η κυβερνητική πολιτική και που στηρίζουν με τον τρόπο τους τόσο η ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ αλλά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, την λαϊκή οικογένεια.

Οι α/α μπορούν να ελπίζουν μόνο στον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Έξω από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.,

Με μονομερή διαγραφή του χρέους,

Με λαϊκή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής,

και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, που:

Θα παίρνει υπόψη του τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και. θα αξιοποιεί τα μέσα, το εργατικό δυναμικό και τον πλούτο αυτής της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Διστάζουμε πολλές φορές να βάλουμε το πλαίσιο πάλης μας εκεί που είμαστε μειοψηφία, φοβούμενοι την καταψήφισή του ή επικαλούμενοι την ανάγκη να μην τρομάξουμε τους συναδέλφους και διάφορα τέτοια.

Αυτή η στάση δεν βοηθά ούτε οι συνάδελφοι να βγάλουν συμπεράσματα, αλλά κυρίως επιτρέπουμε στις συμβιβασμένες ηγεσίες να παίζουν «στο γήπεδο τους» να προωθούν τις θέσεις τους.

Χρειάζεται να απαντήσουμε στα ερωτήματα:

Έχει λόγο ο συνάδελφος να γραφτεί στο σωματείο του;

Η δράση του σωματείου δημιουργεί αυτή την ανάγκη;

Βρίσκει στήριγμα στο Σωματείο;

Βρίσκει απαντήσεις στους προβληματισμούς και στις ανάγκες του;

Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Είναι όμως, ο μόνος δρόμος για την αναζωογόνηση των σωματείων μας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καλύτερη παρουσία και αποτελέσματα.

Σήμερα στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 351.000 συνταξιούχοι. Με τα τελευταία μέτρα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη. Ένας μικρός αριθμός από αυτούς εντάσσεται στα σωματεία και έχει δράση. Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη διεξάγονται οι αρχαιρεσίες στα σωματεία και τον Ιούνιο θα γίνουν εκλογές στην Ομοσπονδία. Πανελλαδικά υπάρχουν 78 Σωματεία.

Η δουλειά στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία χρειάζεται να μπει στο κέντρο της προσοχής μας. Δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των ίδιων των συνταξιούχων. Είναι απαραίτητο να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής αλλά και καλύτερη ένταξη στην δράση της ΠΑΣΕΒΕ κατά τόπους και πανελλαδικά. Μέτρο πρακτικό που θα βοηθήσει είναι η συμμετοχή συνταξιούχων στις τοπικές γραμματείες από τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά σωματεία.

ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες

Το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί παραπέρα η θέση των α/α. Τα μέτρα που εξαγγέλλονται, αλλά και αυτά που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και θα υλοποιηθούν το 2014 π.χ. νέος φορολογικός νόμος, θα οδηγήσουν μαζικά στο λουκέτο. 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ είναι ένα δυσβάστακτο βάρος στις σημερινές συνθήκες. Αν συνδυαστεί με τις διαδικασίες είσπραξης των χρεών προς το δημόσιο, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα βρεθούν πολύ α/α σε αδιέξοδο. Ήδη έχει αποφασιστεί ένας πρώτος γύρος κινητοποιήσεων, συσκέψεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας την εβδομάδα μετά την συνδιάσκεψη.

Τα ζητήματα της περίθαλψης θα πάρουν πιεστικότερο χαρακτήρα. Φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το πρώτο ζήτημα. Η εμπειρία δείχνει ότι όπου προβάλλαμε συγκεκριμένες περιπτώσεις π.χ. Γιάννενα τον Αύγουστο, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα. Επόμενα θα υπάρξει ανάγκη καταγραφής όλων αυτών των ξεχωριστών περιπτώσεων και διεκδίκηση λύσης με όρους κινήματος.

Ήδη 570.000 ασφαλισμένοι έχουν πρόβλημα χρεών στον ΟΑΕΕ και έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη. Με τα πρόσθετα μέτρα που πήραν, την δημιουργία του οργανισμού για την είσπραξη των οφειλών και τις αποφάσεις εξπρές για χρέη πάνω από 5.000 €, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί στο στόχαστρο με κίνδυνο κατασχέσεων και φυλακίσεων. Το θέμα καίει.

Η νομική υποστήριξη που ξεκινήσαμε πρόσφατα δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Είναι έδαφος που μπορεί να πάρει περιεχόμενο, το σύνθημα μας «δεν φταις εσύ, δεν είσαι μόνος», να συσπειρώσει και ταυτόχρονα να ανοίξουν τα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα ζητήματα είναι αυτό των γενικότερων χρεών των α/α. Δάνεια επαγγελματικά, στεγαστικά κ.λπ. τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Οι κατασχέσεις και της πρώτης κατοικίας ακόμα θα έρθουν παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου. Τέλος, ο φορολογικός νόμος που θα ισχύσει από την 1-1-2014 για τα εισοδήματα του 2013 δεν έχει γίνει αντιληπτός απ την πλειοψηφία των α/α. Θα οδηγήσει αυτόματα δεκάδες χιλιάδες στο κλείσιμο.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η κυβερνητική στόχευση είναι διπλή. Και να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα, αλλά και από την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων να κάνει βήματα στη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς και να ανοίξει νέους κερδοφόρους δρόμους για το μεγάλο κεφάλαιο π.χ. Υγεία – Σύνταξη.

Θα επιμείνουμε σ’ αυτά τα μέτωπα πάλης συνδυασμένα φυσικά με κάθε άλλο κλαδικό ή τοπικό πρόβλημα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Έχουν ανοιχτεί πρωτοβουλίες με ανομοιομορφία ανά περιοχή. Αλλού έχουμε κατακτήσει ένα σταθερό επίπεδο συνεργασίας με βάση τα προβλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η δράση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η πρωτοβουλία για την ανεργία στην οικοδομή. Όμως συνολικά παρουσιάζεται καθυστέρηση. Βέβαια δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ είναι ο όρος για το παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη της κοινής δράσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από το ΠΑΜΕ είναι και οι άλλες δυνάμεις του μετώπου. Στα ζητήματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, των γενικότερων θεμάτων που αφορούν ειδικότερα τις γυναίκες α/α, μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες με την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπορούμε να δούμε στη Θεσσαλία με την ΠΑΣΥ με εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η δράση της ΠΑΣΕΒΕ μέσα από τις λαϊκές επιτροπές που είναι η έκφραση της συμμαχίας στη γειτονιά. Να μην είναι τυπική χωρίς περιεχόμενο. Χρειάζεται πιο προσεκτικά να δούμε τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να δώσουν πνοή στην τοπική δράση. Σε αυτή την κατεύθυνση να συνδυάσουμε την προσπάθεια αυτή με την αναζωογόνηση των τοπικών ενώσεων ΕΒΕ

Βήματα χρειάζεται να γίνουν και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ενίσχυση της κοινής δράσης στους κλάδους της οικονομίας. Πέρα από την πρωτοβουλία για την ανεργία στην οικοδομή, που είχε θετικά αποτελέσματα, δεν έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα σε άλλους κλάδους της οικονομίας, παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μπροστά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πρέπει να αναδείξουν δυο ζητήματα.

Τις οδυνηρές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους που έφερε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιτάχυνση της μονοπώλησης, τα αντιλαϊκά μέτρα που υπηρετούσαν τους στόχους της και την οικονομική κρίση που σήμερα έρχεται να αποτελειώσει τις μικροεπιχειρήσεις. Τα «διαρθρωτικά μέτρα» που φέρνουν λουκέτα, μεροκάματα πείνας, ανεργία και δήθεν αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη.

Να αποκαλύψουμε τον ρόλο της τοπικής διοίκησης σαν προέκταση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών διοικήσεων σε μέτρα όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την φορομπηχτική πολιτική, την αλλαγή των χρήσεων γης που διευκολύνουν την εγκατάσταση των πολυεθνικών ομίλων. Έχει το μερίδιο της η τοπική διοίκηση στο πέρασμα πολλών αντιλαϊκών μέτρων.

Χρειάζεται όλες οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις στον χώρο των ΕΒΕ, όλοι οι συνάδελφοι με τους οποίους συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης, να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος στις εκλογές πρέπει να έχει κριτήριο, τα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν, το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που τα υπηρετούν.

Να αποκαλύψουμε πιο πειστικά τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης να θολώσει τα νερά, να σπείρει νέες αυταπάτες με την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επιχειρείται. Όποια κυβέρνηση δίνει όρκους πίστης στα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των α/α. Αντίθετα θα διογκώσει παραπέρα τα προβλήματα.
Να μην υποτιμήσουμε τις επιδιώξεις της φασιστικής Χρυσής Αυγής, να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τα αδιέξοδα που δημιουργεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση της πλειοψηφίας των α/α, να επενδύσει πολίτικα στα πιο καθυστερημένα στρώματα, από άποψη συνείδησης. Έχει αξία να αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά, τις προσπάθειες της να «βάλει πόδι» στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ

Η Πανελλαδική Γραμματεία παρά την σχετική βελτίωση παρουσιάζει ακόμα αδυναμίες στη δουλειά της. Η μη ολοκληρωμένη καθοδήγηση και βοήθεια της δουλειάς στους κλάδους και τις περιοχές, με βάση το πρόγραμμα και τις αποφάσεις είναι η πιο σημαντική. Η εικόνα που έχει πολλές φορές η γραμματεία είναι αποσπασματική, με αποτέλεσμα και η αντίστοιχη βοήθεια να είναι γενική, να μην λύνει επαρκώς προβλήματα. Τους τελευταίους μήνες οι συνεδριάσεις της δεν είναι τακτικές, πολλά ζητήματα λύνονται στο πλαίσιο συνεργασιών. Άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα είναι η αδυναμία να γίνουν ολοκληρωμένες εκτιμήσεις και η καθυστέρηση στη γενίκευση της πείρας.

Στις Τοπικές Γραμματείες έχουν γίνει αξιόλογα βήματα και έχουμε αποτελέσματα χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΚΡΗΤΗ (επίσης η ΔΡΑΜΑ και η ΚΕΡΚΥΡΑ) Παραμένει όμως βασικά το ζήτημα οι Γραμματείες να αποφασίζουν να προγραμματίζουν, να υλοποιούν και να ελέγχουν την δουλειά τους στα πλαίσια των γενικότερων αποφάσεων, αλλά και των σωματείων και των Ομοσπονδιών που τις συγκροτούν.

Οι συνεδριάσεις δεν είναι τακτικές, δεν έχουν πάντα πρόγραμμα δράσης. Συνήθως τρέχουμε πριν από κάποια κινητοποίηση και βασικά απευθυνόμαστε συνήθως στους ίδιους ανθρώπους. Έτσι έχουμε φαινόμενα κόπωσης, ανάπτυξη αντιλήψεων όπως «κατεβήκαμε πολλές φορές και τί έγινε;» και διάφορα άλλα τέτοια. Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουμε τη δουλειά. Να κεφαλαιοποιήσουμε τα αποτελέσματα κάθε δράσης μας να πατάμε, να αξιοποιούμε τους ανθρώπους που βρίσκουμε πηγαίνοντας τη δουλειά παρακάτω.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο κρίσιμο, το θέμα της οικονομικής δουλειάς. Η ΠΑΣΕΒΕ και οι δυνάμεις που τη συγκροτούν δεν επιδιώκουν πόρους από προγράμματα και σεμινάρια. Δεν μπαίνουν σε αυτό τον φαύλο κύκλο που οδηγεί στην υπονόμευση της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μοναδικός μας τροφοδότης -ήταν, είναι και θα είναι- ο συνάδελφος αυτοαπασχολούμενος που δίνει έστω και ένα ευρώ από το υστέρημα του. Οι πόροι μας προέρχονται από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες μέλη μας, από την Ομοσπονδία και τα σωματεία των συνταξιούχων και τις αποζημιώσεις των συνδικαλιστών μας, που τις παραχωρούν στην ΠΑΣΕΒΕ.

Χάρη στη συμβολή των παραπάνω και με σφιχτή διαχείριση η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ μπορεί και αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών της αναγκών, φιλοξενούμενη στα γραφεία της Ο.Β.Σ.Α.

Αν δεν υπάρχει όμως ένα στοιχειώδες ταμείο, δυσκολεύεται η δράση μας. Ειδικά για την Πανελλαδική Γραμματεία η ύπαρξη ενός τέτοιου ταμείου, πρέπει να μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως: έκδοση προπαγανδιστικών υλικών, πανό και σημαίες, συντήρηση της ιστοσελίδας www.paseve.gr, γραμματειακή υποστήριξη, έξοδα μετακίνησης συναδέλφων προς τις γραμματείες της περιφέρειας και άλλα.

Παρά τις δύσκολες εποχές που περνάει ο λαός μας, μαζί και οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι πράγματι πολύ δύσκολη -αλλά όχι αδύνατη- η οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΒΕ.

Συνάδελφοι,

πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, αυτοκινητιστές, συνταξιούχους. Ξέρουν και μπορούν να εκτιμήσουν από την πείρα τους, το ρόλο και την ανάγκη οικονομικής στήριξης του κοινού αγώνα. Απαιτείται φαντασία στις μορφές, σταθερότητα, καλό σχεδιασμό και έλεγχο.

Συνάδελφοι, -σες, συναγωνιστές – τριες

Στο κέντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι η ανασύνταξη του κινήματος, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση και ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας.

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας και δράσης της ΠΑΣΕΒΕ συγκεντρώσαμε πολύτιμη πείρα. Η παρέμβαση των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ μπορεί να αγκαλιάσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, να στρατεύσει δεκάδες ακόμη Σωματεία και Ενώσεις.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε ότι ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα:

• Όταν οι διεκδικήσεις έχουν στόχο τον κύριο αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το στηρίζουν.

• Όταν επιδιώκει την συμπαράσταση και την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

• Όταν απομονώνονται οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

• Όταν ανοίγει προοπτικές για μια άλλη εξουσία χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση.

Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *